ШТА МОЖЕШ ТИ

 • Пронађи услугу за тебе у твом граду

  Прати нашу секцију Вести и догађаји и сазнај које активности се организују у твом граду. Услуге су доступне у Зајечару, Новом Саду, Ћићевцу, Пожеги и Београду.

 • Пријави се за обуку Националне службе за запошљавање

  Национална служба за запошљавање организује програме додатног образовања и обука за незапослене који омогућавају стицање специфичних вештина за одређене послове, као и вештине тражањеа посла. Више информација пронађите на сајту НСЗ.

 • Искористи олакшице за почетнике у пословању

  Меру пореског ослобођења могу да користе они који региструју своје привредно друштво или предузетничку радњу уколико су незапослени најмање шест месеци или су завршили школовање највише дванаест месеци пре регистрације. Више информација пронађите на сајту Националног програма за сузбијање сиве економије.

 • Инфориши се о додатним могућностима

  Прати наш сајт и ћаскај са нама на различите теме како бисмо заједно сазнавали о додатним могућностима за тебе. Сваки лајв чет има другу тему, коју дефинишемо заједно кроз разговор и на основу потреба учесника.

 • Волонтирај

  Укључи се у неку од волонтерских акција у твом месту. То могу бити неке од активности Црвеног крста, или неких локалних оранизација. На интернету и друштвеним мрежама можеш сазнати више о њиховом раду, и потом их контактирати са питањем о могућности волонтирања. Неке оргаsнизације имају позиве за волонтерске програме, али ако они нису у току то није препрека да их контактираш. Кроз волонтирање имаћеш прилику да стекнеш нове вештине, али и упознаш људе од којих ћеш сазнати о додатним могућностима за волонтирање, учење и запослење.

 • Искористи прилику за бесплатно саветовање

  Центар за омладински рад из Новог Сада је организација која пружа могућност онлине саветовања. Искористи прилику и постави питања која тебе занимају, а они ће ти дати одговор или те упутити како да самостално дођеш до њега.

 • Направи план каријере

  Иако се често плашимо да правимо планове јер осећамо несигурност, они ће нам помоћи да посложимо неопходне кораке и тако олакшамо долазак до циља. Направи свој план каријере. Напиши шта желиш да радиш, које могућности постоје за то, које су препреке које желиш да савладаш и које комепетенције је потребно да стекнеш. Ако ти је тешко да урадиш самостално, ЦЕПОРА може да ти помогне у томе.

 • Изради пословни план

  Ако већ имаш идеју шта желиш да радиш и који посао желиш да покренеш, разради свој детаљан план. Које производе или услуге желиш да понудиш, да ли постоји потреба тржишта за тим, на који начин ћеш их реализовати, како ћеш промовосати свој посао, само су нека од питања на која би требало да одговориш. Погледај сајтове који ти могу помоћи у томе, ПОМАК је један од њих.

 • Повежи се са људима од којих можеш да учиш

  Пронађи сајтове удружења или Фацебоок групе које окупљају људе који се баве послом који тебе занима. Прати њихове постове и учи од њих, процени колико су твоје вештине развијене за тај тип посла и у ком смеру треба даље да их развијаш. Питај. Не устручавај се да директно комуницираш са људима и тражиш додатне информације.

 • Искористи друштвене мреже

  Изађи из своје зоне комфора на друштвеним мрежама и запрати људе који се баве различитим пословима који су теби занимљиви. На тај начин сазнаћеш више о тим пословима, да ли они одговоарају за тебе, које вештине је потребно да развијеш, где постоје прилике за учење, како доћи до жељеног посла.

 • Учи од блогера и влогера

  Иако се садржаји блогова и влогова често доживљавају као забава, постоје и они који су пословно оријентисани, и који деле своја знања и вештине са публиком. Пронађи оне који су усмерени на област која тебе занима, и искористи њихове садржаје да учиш и усмераваш свој развој вештина. Они ће ти помоћи да сазнаш и где пронаћи посао у тој области, и како да направиш прве кораке у том смеру.

 • Испробај фриленсинг

  Уколико поседујеш неке вештине можеш да дођеш до повремених послова кроз фриленс ангажовање. Овај начин рада често се погрешно везује за високостручне области, као што су програмирање и дизајн, али то више није случај. Погледај платформе као што је Upwork, и можеш видети за којим све пословима постоји потреба.

 • Искористи слободно време за учење језика

  За учење страних језика није ти нужно потребан курс или школа. Уз помоћ апликација за телефон, сајтова за учење и едукативних видеа то можеш радити и самостално. Страни језици су значајан алат у проналажењу посла, чак и са нижим и средњим нивоом познавања. Искористи слободно време да научиш нови, или унапредиш знање неког од страних језика.

 • Укључи се у рад локалног удружења младих

  Осим волонтирања, у удружењима младих можеш да реализујеш и своје акције или се укључиш у рад на некој од постојећих активности. То ће значајно допринети унапређењу твојих вештина, а може ти помоћи и да видиш у ком смеру желиш да се развија твоја каријера. Пронађи неку организацију у твом месту, то могу бити чланице КОМС и НАПОР, или нека друга организација.

 • Пронађи онлине курсеве

  Пандемија која је у току зауставила је свет на неколико месеци. Међутим, усмерила нас је и да много више комуницирамо онлине, и тако учинимо разне прилике доступним. Велики број курсева сада је доступан преко интернета. Пронађи неке од њих који те занимају и искористи слободно време да унапредиш неке од својих вештина.

 • Пронађи психолошку подршку

  Прављење било каквог плана или покретање властитог посла увек је тешко и носи бројне препреке. Разговарај са члановима своје породице и пријатељима о томе, и затражи њихову подршку. Фокусирај се на оне људе који ће те разумети, наћи времена да те саслушају, и дати добар савет. Наши ХУБ-ови такође ти могу помоћи у томе.

 • Спријатељи се са Гуглом

  Савладај вештине интернет претраге и омогући себи да увек можеш доћи до правих информација. Пронађи упутства за напредне вештине претраге и на тај начин ћеш увек моћи на да нађеш оно што ти је потребно на интернету.

 • Унапреди своје ИТ вештине

  Ради на својим вештинама употребе рачунара и различитих ИТ алата. Савладај МС Офис, алате за дизајн као што је Canva, научи како да напредно користиш емаил, или радиш у тиму помоћу Дриве и Дропбоx. Ови алати помоћи ће ти да будеш у току са потребама будућег посла, али и дати прилику да дођеш до идеје за фриленс послове које можеш понудити.

 • ВОДИЧ ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ КВАЛИТЕТНИХ РАДНИХ ПРАКСИ

 • МЛАДИ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

 • ПРАКТИЧАН ВОДИЧ ЗА ТЕРЕНСКИ ОМЛАДИНСКИ РАД

ПОВЕЖИ СЕ